Motive pentru care este studiată Biblia

the-holy-bible-burstStrâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta (Ps. 119: 11)

Pentru creștini Biblia are o valoare mult mai complexă și mai profundă decât oricare altă carte, motiv pentru care este citită, recitită și studiată. Totuși, când vine vorba să evaluăm tipurile de studiu al Scripturii, sau motivele pentru care este studiată, putem distinge următoarele:

1. Studierea Bibliei pentru a fi detestată infailibilitatea ei

Astăzi, în perioada ascensiunii uimitoare a ateismului, agnosticismului sau a altor ideologii postmoderne, studierea Bibliei, pentru mulți cercetători, nu are la bază vreun factor spiritual sau devoțional, ci pur și simplu aprofundarea unei cărți care a avut o valoare inestimabilă în istorie de-a lungul a peste 2000 de ani, dar care, în contextul evoluției științei, nu mai poate avea un asemenea statut.

2. Studierea academică sau științifică a Bibliei

Asistăm în ultimile decenii la acest trend al studierii științifice a Bibliei. Comentariile asupra Scripturii abordează tematica biblică din diverse perspective, de la sensul original până la raportul Cuvântului cu modelul cultural actual. S-au dezvoltat, de asemenea, instrumente electronice care facilitează înțelegerea Scripturii, să nu mai spunem de multitudinea comentariilor, lexicoanelor, dicționarelor sau enciclopediilor, care ne-ar lua sute de vieți ca să le putem consulta temă cu temă. Care este beneficiul acestora? Promovarea studiului biblic la un nivel înalt academic pentru toată lumea. Care poate fi dezvantajul? Limitarea doar la tipul academic de studiu, doar de dragul cunoștinței, fără să mai avem în vedere și factorul spiritual.

3. Studierea Bibliei ca profesie sau ca pasiune

Unii studiază Scriptura, o aprofundează, scriu comentarii despre ea, pentru că aceasta e profesia lor. Alții fac același lucru pentru că au această pasiune înnăscută. Dacă studiul Bibliei rămâne doar la nivelul profesiei sau a pasiunii, odată cu acestea vor muri beneficiile unui astfel de tip de studiu. Pe de altă parte, nu există lucru mai frumos decât acela de a depune efortul vieții pentru studiul Scripturii.

4. Studierea zilnică a Bibliei ca îndrumător pentru viață

Acest tip de studiu, oarecum devoțional, are scopul de a ne ghida zilnic după voia autorului Scripturii. Orice persoană regenerată are nevoie zilnic de un astfel de tip de studiu. Din păcate mulți păstori studiază Biblia doar pentru că duminica trebuie să predice, mulți cercetărori, doar pentru ca să își termine studiile teologice și să aibă o profesie în domeniu, și cei mai mulți, care nu prea au tangență cu acestea studiază ocazional și așteaptă ca studiul profund al Scripturii să înceapă după venirea Domnului.

Scopul primar al studierii Bibliei trebuie să fie cel devoțional, unde Dumnezeu ne învață practica vieții creștine. Psalmul 119 elogiază în mod profund Legea Domnului. Totuși, dacă aprofundăm acest psalm, vom vedea că frumusețea Legii constă în aplicarea ei. Degeaba este frumoasă Legea dacă nu o aplic. Frumusețea ei întră în viața mea atunci când o practic. Aceasta este esența v. 14 – Când urmez învăţăturile Tale, mă bucur de parc-aş avea toate comorile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: