Importanța observării diatezei în interpretare

urlCând citim Scriptura trebuie să acordăm o mare atenție timpurilor verbale. Doar așa vom înțelege, de exemplu, de ce Isus a spus: Ferice de cei care plâng (acum), pentru că ei vor fi mângâiați (în viitor). În cazul celorlalte benedicții sau fericiri avem aceeași situație.

Diateza (activă sau pasivă) constituie un alt factor esențial în interpretarea Scripturii. De exemplu, în timp ce citim Luca 12, observăm că diateza pasivă folosită în versetul 31 definește în mod clar o  realitate teologică sau chiar existențială. Dar înainte de versetul 31, observăm că în versetul 20 se spune: „… în noaptea aceasta ţi se cere sufletul”. Așa cum precizează majoritatea cercetătorilor, substantivul grecesc psyche poate însemna atât viață, cât și suflet, iar în contextul de aici, după cum unele versiuni celebre arată (NIV, NET etc.), omului nesăbuit i s-a cerut viața înapoi.

Versetul 31 spune: „Căutaţi în schimb Împărăţia Lui şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. Avem folosită diateza activă în cazul verbului „a căuta”, și diateza pasivă în cazul verbului „a adăuga”. Așadar, având în vedere clar diatezele folosite, observăm că Dumnezeu ne cere să căutăm în mod activ Împărăția Sa, iar aceste lucruri (pământești în contextul nostru) ne vor fi adăugate de către Dumnezeu.

Un alt exemplu îl avem în Matei 23:12 – „cine se înalță pe sine va fi smerit, iar cine se smerește va fi înălțat”. Din nou, avem în prima parte a propoziției diateza activă pentru „a se înălța” și cea pasivă pentru „a fi smerit”. În a doua parte a versetului este exact invers. Prin urmare, dacă ne uităm la diatezele folosite, observăm în mod clar că înălțarea noastră este un act pe care Dumnezeu îl realizează, nu omul. Responsabilitatea noastră (activă) este aceea de a ne supune, iar mâna Creatorului va decide înălțarea noastră. Pe de altă parte, cine este preocupat în mod activ de înălțarea propie, „beneficiază” în mod pasiv de mâna activă apăsătoare a lui Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: