Isus, Iuda și diavolul

Apostolul Ioan (în Ioan 6) redă un episod din viața ucenicilor trist dar în același timp si tragic. Mulți dintre ucenicii lui Hristos L-au părăsit, și ca replică Isus îi întreabă pe cei 12: „Nu aveți de gând să plecați și voi, nu-i așa?” Această întrebare este prefațată de negația me care în mod normal anticipează un răspuns negativ. Așadar este nefondată orice interpretare care accentuează o oarecare teamă a lui Isus de a-i pierde și pe cei 12, sau acel fel de dezamăgire: „dacă ceilalți au plecat nu mai are rost să rămâneți nici voi, așa că… nu aveți de gând să plecați și voi?”

Interesant este faptul că Petru în acest context își exprimă dependența de Hristos mărturisind că Isus este Sfântul lui Dumnezeu. Cei 12 nu puteau pleca pentru ca Însuși Hristos i-a ales (v.70), cu excepția unuia, care este un drac (conform versiunii Cornilescu). În original avem: … kai ex hymon eis diabolos estin (și unul dintre voi este un diavol). NIV traduce: Yet one of you is a devil! NET: … and yet one of you is the devil? Așa cum evidențiază unii cercetători, diabolos este un monadic noun, prin urmare ce rost mai are  să spunem un diavol, pentru că doar unul există?

Pe de altă parte, Ioan, în Evanghelia sa (cap. 13), arată că 1. în timpul cinei diavolul îi pusese deja în inima lui Iuda gândul de al trăda pe Isus (v. 2);  2. câteva versete mai jos: după ce Iuda a luat bucata de pâine, Satan a intrat în el (v. 27). La început a existat intenția trădării, iar versetul 27 indică faptul că mai târziu Iuda a ajuns sub influența satanică într-un mod complet și final. Așadar, când Isus spunea despre Iuda că este diavolul, El i-a avertizat pe ucenici mai dinainte la posibilitatea unui ucenic de a fi sub influența completă a diavolului, astfel încât să poarte denumirea diavolului sau să fie echivalentul acestuia. Este extrem de interesant cum poate diavolul prelua controlul vieții unui ucenic al lui Hristos!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: