A primi Împărăția ca un copil

Substantivul „copil” apare în evangheliile sinoptice extrem de des (de 43 de ori), spre deosebire de alte cărți ale NT. Aceasta ne arată că Isus nu doar a accentuat importanța acestora, ci le-a oferit acel statut demn de urmat.  Conform Marcu 10:15, intrarea în Împărăția lui Dumnezeu depinde în mod direct de atitudinea noastră.  Doar cel care va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copil va intra în ea. Această condiție a intrării în Împărăție constituie pentru compatrioții lui Isus o provocare paradoxală. Tânărul bogat l-a abordat pe Isus plin de confidența dreptății proprii, întrebându-L ce trebuie să facă… Doar un om cu mintea unui copil, spunem noi, ar renunța la o avere ca să intre în Împărăție. Într-un mod destul de simplu, Isus apelează la copii, facându-i modele pentru adulți și aceasta pe bună dreptate pentru că, în general, copilul manifestă o dependență și o ascultare (naivă) față de tatăl său.

Așa cum un copil primește un dar de la părintele său având certitudinea că e cel mai potrivit pentru el, deoarece părintele știe, tot așa și noi trebuie să primim Împărăția, fără să venim cu prea multe întrebări sceptice cu privire la mântuire, rai, păcat, etc. Având în vedere această realitate, ne dăm seama acum de ce unii intelectuali pur și simplu NU POT crede.  A primi Împărăția presupune uneori să renunți la argumentele logice, la sinele tău. Sinele sau identitatea unui copil este definită de tatăl său. Independența de tatăl duce la conturarea unui sine propriu.

„Noi spunem copiilor să se comporte ca adulții, dar Isus le spune adulților să-și contureze viața după modelul copiilor.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: