Originea ouălor de Paşti

Ouăle de Paşti joacă un rol destul de important în folcorul românesc ortodox. Această tradiţie este respectată, deşi originea ei este nesigură pentru mulţi care o practică. E destul de evindent că evangelicii privesc cu suspiciune conotaţia creştină pe care ortodocşii o atribuie acestui obicei. Orice obicei îşi are valoarea în originea lui, şi mai ales în urzitorul acestuia. Noi creştinii, dacă atribuim o mare valoare unor dogme precum Întruparea, Învierea, etc., o facem pentru că originea lor se află în Cuvântul revelat, Sfânta Scriptură. Un protestant aplică acest principiu doar în chestiunile religioase. Este destul de interesant de studiat motivul pentru care omul, în general, practică un obicei, religios sau laic, dar asta – cine are timp şi creier filosofic.

În cele ce urmează vrem să evidenţiem, în câteva cuvinte, dacă aceste „Easter Eggs” sunt de sorginte păgână, şi în cazul în care sunt, cum au ajuns să  facă parte din viaţa multor creştini care celebrează cu multă pioşenie Paştile.

Majoritatea celor care au vrut să descopere originea exactă a modului cum a ajuns ca oul vopsit să facă parte din celebrarea Paştelui la creştini, spun că aceasta este nedefinită. Chiar dacă nu sunt evidenţe concrete istorice care atestă introducerea la o dată fixă a acestui obicei,  putem spune următoarele:

Pentru început trebuie precizat că în multe dintre religiile păgâne antice, oul reprezenta emblema vieţii şi a Universului. Proverbul latin: Omne vivum ex ovo (Orice viaţă derivă dintr-un ou) este probabil un ecou al ideii religioase antice conform căreia viaţa germinează într-un ou, sau oul reprezintă germenele vieţii. În mitologia egipteană, de exemplu, Osirir este reprezentat ca fiind născut dintr-un ou. Gebelin în „The Religious History of the Calendar” arată că majoritatea naţiunilor antice priveau oul ca emblemă a (originii) Universului, iar Paştile era celabrat cam în acelaşi timp când la Perşi, de exemplu, era sărbătoarea solară a  anului nou, ziua reînnoirii toturor lucrurilor. Demn de remarcat este faptul că ouăle colorate şi frumos ornamentate făceau parte dintre obiceiurile practicate la această sărbătoare.

Este greu să credem că  folosirea ouălor ornamentate de Paşti, la creştini,  este o pură coincidenţă cu folosirea ouălor colorate şi ornamentate de către Perşi, cu ocazia celebrării solare a anului nou. Nu trebuie să uităm că oul ornamentat, atât la creştini, cât şi la Perşi reprezenta acelaşi simbol, obiectul reprezentat fiind diferit. De asemenea, sărbătoarea Paştelui creştin şi cea solară a anului noi, la Perşi, avea loc aproximativ în acelaşi sezon al primăverii.

  După cum admit unii autori (T. Sharper Knowlson, de ex., –The Origins of Popular Superstitions and Customs), valoarea emblematică a oului ca simbol al reînnoirii şi învierii naturii, a  fost adoptată de către Biserică, şi astfel oul vopsit a ajuns să fie văzut ca simbol simbol al învierii lui  Hristos.  William Henry Cremer admite, de asemenea, că utilizarea emblematică a ouălor, ca simbol al reînsufleţirii naturii, întoarcerea primăverii, etc. în lumea păgână, a trezit în creştinismul infantil dorinţa de a adapta acest simbol credinţei creştine. Astfel creştinismul a adoptat simbolul oului de Paşti pentru a comenora şi simboliza Învierea şi noua viaţă.

Se cunoaşte destul de clar că pe parcusrul istoriei sale, creştinismul a „convertit” multe obiceiuri păgâne, dându-le o conotaţie creştină. Uneori chiar şi limbajul a fost folosit în teologie în cele două Biserici (Apus şi Răsărit) ne lasă să înţelegem că unii termeni filosofici au fost împrumutaţi din filosofia păgână pentru a fi explicată dogma creştină. Probabil că şi obiceiul ouălor vopsite de Paşti se află printre acele practici care, pe parcurs, au căpătat un înţeles creştin.

Ce pare deranjant e faptul că Bisericii tradiţionale îi trebuie prea multe simboluri prin care să fie exprimate nişte realităţi spirituale pe care deja le trăim. Raţional vorbind, dacă Dumnezeu ne-a spus clar prin Cuvând că Hristos a înviat, dacă ne rugăm şi-L simţim pe Isus că este viu, ce ne mai trebuie un ou ca să ne anunţe că HRISTOS A ÎNVIAT?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: