Evoluţia cărţii

Tranzitia care are loc sub ochii noştrii, cea a schimbării formatului cărţii (din cel printat în cel digital), aduce în inima omului contemporan atât exaltarea sufletească generată de evoluţia tehnologiei, cât şi sentimentul trist că elementele tradiţionale sunt stinse rând pe rând.

Având în vedere acest fapt, apariţia formatului digital nu trebuie privit ca o desacralizare a cărţii, ci din contră, ca o trecere a acesteia într-un alt „trup”, mult mai evoluat. E mult mai convenabil să ai o bibliotecă în calculator, întrucât o poţi lua cu tine oriunde. Aşa cum în secolul al XV-lea J. Gutemberg a revoluţionat statutul cărţii prin inventarea tiparului, tot aşa tehnologia de azi va aduce multe necazuri tradiţionaliştilor care „dacă nu ţin cartea în mână, nu o pot avea nici în cap”.

În orice caz, cartea în formatul digital ne cam privează de câteva chestiuni necesare cum ar fi: sublinierea pasajelor importante (e posibil şi în format digital, dar nu cu pixul), statutul palpabil al paginii şi (cel mai important) mirosul paginii. Obiceiul meu, atunci când deschid o carte, este să o miros (mai mult literele, decât pagina în sine), acest miros deschinzându-mi apetitul să citesc. Dimineaţa, sunt învăluit de cel puţin trei elemente care-mi aduc buna dispoziţie în citit: 1. prezenţa divină (evident, mai ales că Dumnezeu e Omniprezent); 2. prezenţa palpabilă a paginii; 3. prezenţa (palpabilă) a cafelei. Mirosul ultimilor două (a paginii şi a cafelei), împreună cu aerul proaspăt de dimineaţă, nasc în suflet acel farmec care nu imi da voie să mă ridic de la masă. Mai urmează şi digitalizarea cafelei (ce nu poate face tehnologia?) şi s-a dus farmecul.

Trebuie dezvoltată, în acest caz, o nouă tradiţie care va fi, cred eu, mult mai benefică: „farmecul provocat de mirosul ideilor”, că până la urmă o carte printată conţine propoziţii, iar în acestea avem „idei”. Nu contează prea mult în ce format sunt afişate ideile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: