De unitate ecclesiae – St. Ciprian din Cartagina

Sfântul Ciprian din Cartagina, într-unul dintre tratatele sale (Despre Unitatea Bisericii) reiterează,  în sânul Bisericii secolului al III-lea, nevoia şi importanţa „unităţii” Bisericii. Citind cu mare drag acest tratat, observ că ideea unora de a se detaşa de Biserică se intensifica din ce în ce mai mult încă de la începutul primelor secole. Biserica din Corint ar fi primul exemplu unde „schisma” (gr. schisma, tradus de către Cornilescu prin „dezbinare” – 1 Cor. 1:10) începea să inflorească. Din păcate, duhul acesta s-a intensificat odată cu trecerea secolelor, iar unica Biserică istituită de Hristos (Cf. Ef. 4:3, 4) peste secole, a degenerat în nenumărate „biserici” a căror obiectiv principal este acela de a-şi apăra autenticitatea şi de a le discredita pe celelalte, şi mai puţin acela de a căuta unirea Duhului .

Acest tratat al Sfântului Ciprian este de fapt un demers apologetic ce are ca scop menţinerea unităţii Bisericii şi readucerea la Biserica mamă a celor care deja s-au pierdut „pe lângă” adevărata Biserică. Una dintre formulele eclesiologice care au avut statut axiomatic în istoria Bisericii latine este: „Cine nu are ca mamă Biserica nu poate avea pe Dumnezeu ca tată„.

În cap. XXVI este evidenţiat spiritul Bisericii delăsătoare, pus, bineînţeles, în contrast cu cel a Bisericii primare. Astfel St. Ciprian afirmă: „Iar între noi unitatea a slăbit atât de mult, încât şi harul lucrării noastre s-a micşorat. Atunci îşi vindeau casele şi moşiile şi, adunându-şi comori în cer, ofereau banii lor Apostolilor pentru a fi împărţiţi săracilor. Dar acum din avutul nostru nu dăm nici a zecea parte şi, deşi Domnul ne-a poruncit să vindem tot ce avem, mai degrabă cumpărăm şi ne mărim averea. Astfel, în noi a slăbit puterea credinţei, s-a moleşit vlaga credincioşilor”.

Dacă Episcopul Ciprian observă în aceşti termeni Biserica de atunci, care era lovită destul de drastic de persecuţie, ce putem spune de Biserica noastră? Se observă clar că despre Biserică nu se poate spune nimic, doar despre „biserici”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: