O descriere de nedescris a lui Schopenhauer despre femeie

Citind într-un eseu de-al faimosului gânditor şi filosof, Schopenhauer, am fost impresionat de concepţia lui despre femeie. Mai jos sunt câteva citate care dezvăluie „adevărata natură a femeii (în concepţia lui, bineînţeles)”:

„Grecii, daca e adevarat, au avut mare dreptate sa nu admita prezenta femeilor la teatru; cel putin asa aveau sa inteleaga ceva din spectacol…

Dar la ce sa ne asteptam din partea femeilor daca ne gandim ca in intreaga lume, acest sex n-a putut sa produca nici un spirit mare, nici o opera completa si originala sau oricare alta valoare durabila…

Femeia este un animal care trebuie strunit, ingrijit bine si pastrat in interiorul casei.  Invatatura religioasa este cea mai potrivita pentru ele, iar poezia si politica mai ales, cele mai daunatoare.  Femeile sa nu citeasca decat carti cuvioase, din care sa invete mila si carti de bucatarie.  Muzica, desenul, dansul, gradinaritul si putina munca le vor da acea stare atat de placuta barbatului.  Numai asa nu se vor vesteji, vor fi permanent fecunde… 

La femei ratiunea atinge dezvoltarea completa la optsprezece ani, pe cand la barbat ea se dezvolta pana la douazeci si opt de ani;  dar ele sunt temeiul unor foarte inguste limitari. Din acest motiv femeile vor ramine copii pentru intreaga lor viata, pentru ca ele vor vedea intotdeauna ceea ce se afla in imediata lor apropiere, agatându-se intotdeauna de prezent…

Femeile sunt create in vederea popagarii speciei si traiesc […] mai mult pentru specie decat pentru individ.”

Schopenhauer mai arată că femeia nu ar avea ceva în comun cu simţul justiţiei. „Ele sint viclene instinctiv si au o tendinta iradicabila de a minti

De aceea este asa de natural pentru o femeie in a fi fatarnica de fiecare data când se iveste ocazia, tot la fel cum animalele se folosescde armele lor atunci când sunt atacate; iar ele simt in asta recurgerea la o masura pe care o utilizeaza conform acestui drept natural, ce in mod firesc le revine. Tocmai de aceea, existenta unei femei absolut sincere, care sa nu fie o ipocrita, este probabil o imposibilitate.”

 Marele filosof este de acord cu Chamfort care spune „Ele (femeile) sunt facute sa tranzactioneze cu propria noastra (a bărbaţilor) slabiciune si cu prostia noastra, nu insa si cu ratiunea noastra. Simpatia care exista intre ele si barbati este numai superficiala si nu atinge simpatia spiritului, sau a ratiunii, sau a caracterului”

Schopenhauer detestă la culme sistemul plecăciunilor care este „cel mai inalt produs al stupiditatii Teutonico-Crestine. Aceste conceptii au servit doar la a face femeile mai arogante si despotice astfel incât, uneori asta iti reaminteste de maimutele sfinte din Benares, care in constiinta sfinteniei si pozitiei inviolabile, gândesc ca ele pot face exact ceea ce poftesc.”

„Ele ar trebui sa cugete acasa si sa fie bine hranite si imbracate, dar sa nu se amestece in societate. Le-am vazut in Epir la reparatia drumurilor lucrând cu destul succes. De ce nu la fel de bine si la strângerea fânului si la muls?”

Pentru Schopenhauer „a te casatori cu o femeie inseamna a-ti injumatati drepturile si a-ti dubla datoriile”. Nu merită să încheiem înainte de a reda cea mai celebră zicală a filosofului despre femeie: „Femeia este un animal cu păr lung şi idei scurte”.

Oare când citim astfel de concepţii despre femeie, ne abţinem de la râs, de la plâns sau de la a-l „binecuvânta” pe acest filosof?

Ce părere aveau unii filosofi despre femeie, şi ce părere are femeia acum despre ea!

Anunțuri

3 răspunsuri

  1. O perspectiva pur subiectiva despre femei. Pe vremea lui Schopenhauer femeile nu au avut conditiile necesare pentru dezvoltare si exprimare.

  2. ingradirea femeii..

  3. Alex…ce conditii ar trebui sa aiba o femeie in comparatie cu un barbat pentru dezvoltare?nu sunt misogin, dar cred ca barbatii si femeile au trait in aceeasi epoca si dispuneau de aceleasi „materiale de dezvoltare”.logica ta este alandala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: