Continuarea mântuirii – responsabilitatea noastră

Filipeni 2:13 …, duceţi până la capăt mîntuirea voastră…

Când vorbim despre mântuire, atenţia noastră se îndreaptă mai mult spre ceea ce a făcut Iisus pentru ca omul să fie salvat şi mai puţin spre ceea ce el trebuie să facă pentru a obţine cu siguranţă această salvare. Este evident faptul că mântuirea este un proces bilateral. Mântuirea este propusă omului de către Dumnezeu, iar aceasta este valabilă pentru om în măsura în care el acceptă ajutorul sau harul venit de la Dumnezeu.  Cert este că nu trebuie să neglijăm responsabilitatea noastră în procesul mîntuirii. Mulţi se aşează în fotoliul mântuirii, spunând că „El ne-a mântuit”, şi-şi anihilează răspunderea de a-şi continua mântuirea. În Filipeni 2:13, spre deosebire de alte pasaje biblice în care se accentuează participarea divină în procesul soteriologic, Sfântul Pavel accentuează responsabilitatea individuală a omului de a-şi continua lucrarea mântuirii. În Filipeni 1:6 se accentuează interveţia divină în finalizarea mântuirii: Acela care a început în voi această bună lucrare, o va isprăvi pînă în ziua lui Isus Hristos. Altfel spusHristos, care a iniţiat procesul mântuirii, îl va finaliza (gr. epitelesei), dar în 2:13 se accentuează foarte prompt şi participarea credinciosului la finalizarea mântuirii.

Cerinţa ca un om, care este atins şi muşcat de păcat, să-şi ducă mântuirea până la capăt s-ar putea să pară ciudată în opinia unora, care gândesc: Cum poate un om înconjurat de păcat să-şi continue (ducă) mântuirea pănă la capăt? Imposibilitatea de a îndeplini un astfel de imperativ dispare odată cu citirea v. 13 din capitolul 2: Dumnezeu este Acela care lucrează în voi. De fapt această idee o continuă pe cea din 1:6 şi o explică. Dumnezeu finalizează procesul soteriologic în noi, iar aici prepoziţia grecească en poate avea valoare instrumentală, ceea ce înseamnă că Dumnezeu lucrează cu noi şi prin noi. Lucrarea (gr. energeia) lui Dumnezeu în noi este aceea de a ne da facultatea sau capacitatea (energia) să aducem la fiinţă un lucru care în noi poate exista doar la nivel volitiv. Aşadar lucrarea soteriologică a lui Dumnezeu asupra noastră nu este doar în ceea ce a făcut El separat de noi, şi aici putem înţelege atât faptul istoric, cât şi cel al regenerarii personale, ci şi în ceea ce face El în noi sau prin noi pe parcursul vieţii noastre crestine.

Se spune deseori, şi pe bună dreptate, că noi avem voinţă să facem un lucru (bun), şi nici puterea să-l realizăm (cf. Rom. 7), dar în v. 13 se arată limpede că Dumnezeu ne oferă atât voinţa, cât şi îndeplinirea. Un lucru s-ar putea să nu existe, nu doar din imposibilitatea de a-l practica, ci şi din imposibilitatea de a-l voi. O traducere literală a versetului 13 poate suna în felul următor: „Căci Dumnezeu este Cel care lucrează în voi, atât să voiţi, cât  să şi faceţi, după buna Sa plăcere”. Versiunea NIV, de asemenea exprimă foarte bine originalul grecesc: „God who works in you to will and to act according to his good purpose”. Ideea enunţată de Pavel în această secţiune  este că voinţa sau plăcerea lui Dumnezeu este de neatins de către om, care şi-a schimbat orientarea vieţii spre păcat, iar iniţiativa lui Dumnezeu a fost ca să se apropie de om existând şi lucrând în el. Lucrarea lui Dumnezeu în om în procesul mântuirii este atât la nivelul voinţei (lucrează în voi să vreţi), cât şi la nivelul pragmatic (dar şi să faceţi). Aşadar, versetul acesta nu exprimă ideea conform căreia noi avem voinţa să facem binele, dar nu avem putinţa, ci mai degrabă aici  credinciosul este văzut in imposibilitatea de a voi  idealul voinţei divine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: