Ce daruri oferim în luna cadourilor?

Luna decembrie în care am intrat, poartă denumirea de „luna cadourilor”, deoarece, în această perioadă, oamenii doresc să-i înveselească pe cei dragi cu numeroase daruri. În lumea laică Moş Nicolae dă startul la cadouri în această lună.

Psihologul Ştefania Niţă arăta că momentele de sărbătoare, dincolo de ceea ce reprezintă ele din punct de vedere al religiei şi tradiţiei, activează multe dintre mecanismele psihologice. Este perioada în care putem invăţa să comunicăm, fiind atenţi la simplele gesturi pe care le facem.

Nu trebuie să uităm că există şi alte tipuri de daruri în afară de cele materializate… Există daruri morale, daruri spirituale, sufletesti, care uneori se dovedesc a fi mai de preţ decât primul tip.

Ce îi oferim lui Dumnezeu în această perioadă?

În această lună din an avem posibilitatea să ne amintim într-un mod profund de darul pe care l-a făcut Dumnezeu omenirii. Cel mai mare cadou al lui Dumnezeu dat omului nu a constat în trimiterea unor obiecte valoroase, ci în trimiterea Persoanei valoroase de care aveam cea mai mare nevoie, şi acesta este Isus, Mântuitorul (Prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu – Ef. 2:8). Unul dintre cuvintele greceşti folosite în Biblie pentru „dar” este „doron” şi are sensul de „cadou care arată onoarea şi respectul” pentru cineva (cf. Mat. 2:11). Când magii au venit la Isus, cadourile pe care le-au oferit au fost precedate de două lucruri esenţiale pentru noi: 1. timp şi sacrificiu de sine pentru a-L întâlni pe Isus, şi 2. prosternare şi închinare date lui Isus. Cadoul cel mai mare nu constă în a-I dărui lucrurile noastre lui Dumnezeu, pentru că oricum sunt ale Lui, ci în a ne dărui pe noi înşine prin timp, dedicare, cresincioşie, etc.

Ce le oferim celor dragi în această perioadă?

Cel mai mare cadou pe care îl putem oferi celor dragi, pe lângă darurile pe care le dăruim de obicei, este să le oferim timpul, energia şi calităţile noastre pentru a-i ajuta. Având în vedere că astăzi oamenii petrec din ce în ce mai puţin timp în familie, ar trebui ca în această lună a cadourilor să împărtăşim mai mult timp cu membrii familiei noastre, pentru că lipsa „părtăşiei familiale” a adus atâtea fisuri în relaţiile dintre membrii familiei.  Un studiu recent arată că diminuarea părtăşiei familiale se datorează în mare parte timpului folosit pe internet, la televizor sau la telefon. Ambianţa frumoasă în casă o avem atunci când decidem să ne oferim pe noi ca dar familiei şi să-i ajutăm ce peilalţi să aleagă binele, urmând exemplul lui Iosua: „Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului” (Iosua 24:15).

Petrecerea mai mult timp în familie şi comunicarea cu membrii familiei face ca anturajul în casă să strălucească, iubirea să fie manifestată vizibil mai mult şi să dispară „tensiunile” dintre părinţi şi copii sau dintre soţ şi soţie. Acesta este adevăratul cadou care înveseleşte inima celorlalţi şi care face ca atmosfera în familie să arate ca o eternă sărbătoare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: