Cum salvezi pe cineva care se află în pericol când nu dispui de mijloacele necesare?

http://video.rol.ro/elefant-in-pericol-puiul-este-salvat-de-adulti-50300.htm

Daca deschideţi link-ul de mai sus, veţi observa cu mirare câte avem de învăţat de la animale.

În acest videoclip este redată o situaţie destul de tragică. Un pui de elefant se află în pericolul de a se îneca într-un lac. Mai multi elefanţi adulţi observă de pe margine condiţia fatală a micuţului elefant si încearcă prin toate mijloacele posibile să îl salveze. După ce vedem câtă „omenie” şi afecţiune au animalele unele pentru altele, ar trebui să spunem un MULŢUMESC sincer celor care la nervi scapă la adresa noastră următorul calificativ: „animalule”.

Analizând puţin comportamentul elefanţilor la nevoie, observăm următoarele lucruri pe care le putem realiza atunci când  cineva se află în nevoie, în timp ce noi nu avem mijloacele necesare:

1. Ajută-ţi tovarăşul cu ceea ce ai şi cu ceea ce poţi. Oamenii (nu animale) când îşi văd amicul înfundat în mlaştină aleg să se comporte de regulă în următoarele moduri: 1. Aruncă cu bolovani peste cel care, dacă nu este ajutat, se scufundă; 2. Se uită la cel care este în pericol, dar nu-l interesează că cineva moare, pentru că oricum el nu iese în pierdere; 3. Ajută pe cel nevoiaş doar în măsura în care viaţa lui nu este pusă în pericol; 4. Îşi riscă viaţa ca celălalt să trăiască (bine).  Dacă observăm cu atenţie ce opţiune au ales elefanţii, pentru că e animal (sălbatic?), am spune că prima ar fi preferata lui, dar din fericire pentru ei (animalele) şi din păcate pentru noi (oamenii), au ales-o pe ultima, cea dumnezeiască.

2. Crează în echipă căi aparent imposibile care aduc reuşita. Sunt momente când singuri nu putem ajuta pe cineva, motiv pentru care  a acţiona în echipă este o necesitate. Foarte izbitor este faptul că nu doar cei care puteu fi părinţii s-au străduit din răsputeri să-şi salveze odrasla, ci toţi au fost alarmaţi şi motivaţi de dorinţa salvatoare.

3.  Perseverează în căutarea soluţiilor, deşi totul pare pierdut. Când se ivea senzaţia că totul miroase a tragedie, observăm că „inteligenţa” şi „perseverenţa” îşi spun cuvântul. Ştim cu toţii că numerose descoperiri tehnologice sunt produsul unei perseverenţe care aparent păreau a fi fără sens. Prin urmare, ar trebui să recunoaştem, numai în cazul în care suntem sinceri, că numeroasele lacune din viaţa noastră sunt expresia lipsei perseverenţei. Încerci prima dată, te faci de râs. Cu eul foarte „zgâriat” îţi permiţi să încerci şi a doua oară, iar dacă şi acum dai greş, s-ar putea să apelezi la înjurătiri, iar dacă eşti mai spiritual, s-ar putea să alegi să spui cu o naivitate bolnăvicioasă că „aşa vrea Dumnezeu”. Dar e mare păcat că majoritatea nu continuă, în ciuda eşecului aparent. Dacă vrem lucruri valoroase, este necesară o voinţă de fier şi un sacrificiu măreţ.

4. Intră în condiţia celui nenorocit, chiar dacă rişti să te murdăreşti, sau mai rău, să te afunzi de tot. Sunt situaţii când nu-l putem ajuta pe cineva dacă nu intrăm sau ne alăturăm condiţiei lui. Nu cred că putem avea un exemplu mai elocvent din lumea animală a ceea ce a făcut Hristos pentru oameni, ca cel prezent în acest clip. Neavând altă soluţie, doi elefanţi adulţi aleg să intre în mocirla în care puiul se zbătea între viaţă şi moarte şi să-l ridice deasupra apei până va fi în siguranţă.

5. Stai lângă cel care e pe moarte şi împreună cu ceilalţi, conduceţi-l într-un mod prietenos către liman. Este uimitor uneori comportamentul animalelor. Cei doi elefanţi adulţi, care au intrat în apă, dau dovadă de o delicateţe şi de o gingăşie excepţională. Unul stă la stânga puiului şi altul la dreapta lui conducându-l într-un mod binevoitor şi afectuos către liman. Contează foarte mult să fie cineva alături atunci când ne aflăm în nevoie.

Deşi ceea ce urmează să spun este redundant, amintim că aceste 5 principii, care ne ajută să avem un comportament social plăcut,  nu provin din Biblie, nici din gândirea unor mari înţelepţi, ci din comportamentul unor animale. Cert este că limbajul lor nu  l-am înţeles deloc, în schimb modul cum s-au comportat ne-a vorbit atât de mult încât rămânem uimiţi şi ne obligă să ne străduim să le atingem desăvârşirea.

Anunțuri

Un răspuns

  1. Frumos articol. Problema ca e numai avem timp sa ne uitam la lucrurile din jur care ne-ar invata atatea lucruri utile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: