2001: O odisee spaţiala

Arthur C. Clarke are un stil narativ, aproape ştiinţific atunci când surprinde avântul intelectual şi spiritul ştiinfic spre care a aspirat omenirea începând din a doua jumătate a secolului XX.

Cartea se remarcă prin expunerea lumii preistorice într-un mod excelent, dar şi prin descrierea spiritului ştiinţific spre care şi-a îndreptat atenţia omul modern şi postmodern. În roman sunt surprinse într-un mod desluşit două extremităţi ale omenirii şi anume, năzuinţa omului-maimuţă de a tinde spre „umanitate” şi năzuinţa omului de pe urmă de „a abandona scara de proporţii a umanităţii şi de a cunoaşte primele semne ale eternităţii deschise înaintea lui”. Călătoria în spaţiu îl ajută la o astfel de descoperire.

Este uimitor cum un roman science-fiction apărut în 1969 descrie diverse aspiraţii astronautice, care nu în 2001 aşa cum gândea autorul în mod fictiv, ci cu un deceniu sau doua mai târziu au devenit realitate şi astfel, aşa cum arată autorul la sfârşitul cărţii „istoria şi ficţiunea s-au întreţesut reciproc”. Spiritul profetic al lui Arthur C. Clarke pentru ascensiunea stiinţei s-a dovedit a fi şocant.

Alături de carte, filmul: „2001 A Space Odyssey” este o „copie video” a romanului care înlesneşte înţelegerea acestuia.

Pentru un creştin,  cartea amintită mai sus, pentru faptul că este o naraţiune science-fiction poate nu prea prezintă înteres, dar mai mult decât atât, poate fi o carte bizară întrucât în prima parte este dezvoltată teoria evoluţiei conform căreia la oriignea omului se află un „antropoid”, sau un grup de antropoizi, care, pe parcursul unor perioade lungi, au început să se distingă de celelalte animale, folosindu-şi nu doar  înstinctul primar, ci în mod evolutiv şi potenţialul care era în ei şi care avea să se numească mai târziu „raţiune”, lucru care le dădea „mutre de oameni” sau le conferea o identitate umană.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: