Bierica emergentă – biserica după tiparul postmodernismului

Pentru generaţia postmodernă biserica, în sensul ei tradiţional, apare în mintea omului ca fiind un concept învechit şi irelevant. Diferenţa dintre gândirea bisericii, care adoptă un mod de viaţă definit de concepţii ale secolelor trecute (de ex. autorii Bibliei, părinţi bisericeşti, etc.), şi cea postmodernă este izbitoare şi din cauza aceasta unii nu mai văd biserica, care are la bază elemente premoderniste, locul de odihnă a oamenilor postmoderni. De aceea s-au pus bazele unei noi biserici care să răspundă culturii şi valorilor postmoderne, iar aceasta are denumirea de „BISERICĂ EMERGENTĂ”

Printre evanghelici, biserica emergentă a apărut ca o încerare de a servi cultura postmodernă. Postmodernismul este o nouă paradigmă culturală care nu susţine ideea de absolut sau certitudine şi care promovează pluralismul şi divergenţa.  Biserica emergentă se angrenează pe sine foarte bine pentru generaţia mai tânără. Diversitatea în biserica emergentă face ca să fie greu de denumit ca o mişcare. Cineva poate doar să analizeze purtătorii lui de cuvânt. Altul poate recomandă că a te întoarce la biserică înseamnă a adopta practicile medievale. Alţii stau departe de tradiţii gândite din punct de vedere eschatologic şi sotereologic.

Unii filosofi arată că sunt trei mari paradigme culturale. Prima este premodernismul, care a fost lumea civilizaţiei vestice înainte de secolul nouăsprezece. Această civilizaţie credea în natura supranaturală a universului care îl includea pe Dumnezeu, Satan, etc.

Modernismul a existat din  1780 până aproape de 1989. Acest curent a început cu Iluminismul care a adoptat folosirea raţiunii pentru a aboli miturile religioase.

Postmodernismul afirmă că nu există nici o certitudine şi neagă conceptul de absolut. Pe fondul postmodernismului apare biserica emergentă pentru a conduce generaţia tânără  care se ridică în bisericile evanghelice. Este corect să numim biserica emergentă ca o mişcare dar în acelaşi timp ar fi corect să afirmăm şi că ea nu este o mişcare. Ea este o mişcare în sensul că are un nume şi păstori care se identifică  ca fiind biserică emergentă. Pe de altă parte, biserica emergentă nu este o mişcare deoarece este atâta diversitate în ea.

Albert Mohler arată că îmbrăţisând punctul de vedere al perioadei postmoderne adoptăm relativismul în raport cu adevărul şi intenţionează să redefinească creştinismul pentru această nouă epocă. În calitate de oameni postmoderni, ne considerăm liberi de orice preocupare pentru adevăr şi pur şi simplu vrem ca comunitatea creştină să îmbrăţişeze o înţelegere pluriformă a adevărului ca un mod de a ieşi din impas şi din conflictele doctrinale. Mohler crede că biserica emergentă este nedoritoare să afirme că Biblia conţine principii ale adevărului care formează cadrul pentru credinţa creştină; această mişcare argumentează că noi putem avea simbolismul creştin şi substanţa fără aceste aceste întrebări spinoase a adevărului care sunt aşa de controversate în mindea modernă.

Lăudând valorile postmodernismului, David Roach afirmă că Biserica emergentă are tendinţa să evite modernismul, care se focalizează pe abilitatea de a cunoaşte adevărurile în mod absolut, şi crede că toate metodele şi ideile care sunt dezvoltate în perioada modernă (accentul pe predica expozitivă, apologetica, exclusivismul) nu sunt de nici un ajutor şi de fapt sunt dăunătoare pentru biserica zilelor noastre. Tot astfel şi Sam Storms observă că există un protest împotriva celor care nu văd modernismul ca fiind trecut şi a celor care nu văd ascensiunea postmodernismului şi a diverselor moduri care afectează atât cultura cât şi modul nostru de trăire ca şi creştini, dar şi ţelul lucrării ca şi Biserică. Biserica emergentă pune un mare accent pe naraţiune mai mult decât pe principii şi totodată accentul cade pe afecţiuni şi simţiri şi nu pe raţiune, pe experienţă mai mult decât pe adevăr. Toleranţa este principala virtute şi nu mai este mentalitatea modernistă care spune cuiva că este greşit intelectual, doctrinal sau moral. Se observă clar că între ideologia bisericilor emergente şi valorile postmoderne este o formă de „prietenie” şi o abordare critică faţă de valorile modernismului.

Oare biserica emergentă este răspunsul spiritual al postmodernismului?

Anunțuri

Un răspuns

  1. foarte interesant articolul. Mi-a placut, nu stiam ca exista biserici care sa se modeleze dupa valorile postmodernismului… si care sa fie trecute toate intr-o categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: