Rugăciunea de mijlocire

prayer

Ruăgciunea de mijlocire este asemănătoare cu cea de cerere, numai că mijlocirea merge mult mai departe. Verbul „a mijloci” are conotaţia de a intermedia, interveni, media, interveni pe lângă cineva pentru altcineva. În 1 Timotei 2:1, Pavel aduce în discuţie patru tipuri de rugăciune:

1Timotei 2:1: Vă îndemn inainte de toate să faceţi :

cereri – cerere, solicitare, rugăminte stăruitoare

rugăciuni – rugăciune, cerere adresată către D-zeu,

mijlociri – cerere de mijlocire, rugăciune de mijlocire, rugăciune în numele altora.

mulţumiri– calitatea de a fi recunoscător, de a avea o atitudine corespunzătoare, expresie a recunoştinţei

Prima dată trebuie evidenţiat că unul dintre cele patru tipuri de rugăciune este numit ” rugăciuni”. În aceste rugăciuni apar în mod natural cererile sau mulţumirile, deoarece acestea sunt părţi ale unei rugăciuni generale. Ne vom îndrepta atenţia puţin spre conceptul şi ideea de mijlocire.

Modelul de mijlocire al lui Iisus şi al Duhului Sfânt

Sbstantivul grecesc enteuxis înseamnă la origine întâlnire cu cineva, conversaţie; apoi mai are şi sensul de petiţie, mijlocire pentru cineva, etc. Ideea de mijlocitor apare în versetul 5, unde Iisus e prezentat ca unicul Mijlocitor între Dumnezeu şi oameni. Aici sensul termenului Mijlocitor este: persoană care intervine între între două părţi pentru a restaura pacea sau prietenia, sau pentru a ratifica un legământ; mediator (Thayers Greek Lexicon). Persoana care mijloceşte pentru o parte trebuie să aibă acces şi la partea de la care cere ajutor. Iisus Hristos, venind din cer, are acces la cer şi venind pe pământ, are acces pe pământ. Ideea mijlocirii este ilustrată în modul cel mai fidel în activitatea lui Iisus de Mediator al oamenilor. Armonia dintre cer a fost realizată de Hristos prin medierea în favoarea oamenilor la Dumnezeu.

După înălţare Iisus e prezentat ca Mare Preot care în mod permanent mediază pentru cei salvaţi (Evrei 7:25 De aceea şi poate sã mîntuiascã în chip desãvîrşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentrucã trãieşte pururea ca sã mijloceascã pentru ei.) Medierea Lui Iisus este făcută, conform versetului citat mai sus pentru susţinerea celor mântuiţi, astfel ei au certitudinea mântuirii. Aceeaşi idee este subliniată şi în Romani 8:34.

Sfântul Duh, de asemenea, mijloceşte pentru pentru cei credincioşi (Romani 8:26-27). Ajutorul Duhului vine când slăbiciunea ne învăluie. Când cineva este incapabil să aducă cererile sale înaintea lui Dumnezeu după voia Sa, Duhul intervine, mediând cu oftări sau suspine care nu pot fi exprimate. De ce? Răspunsul e în v. 27 din Romani 8: pentru că El (Duhul Sfânt) mijloceşte pentru sfinţi după voia lui Dumnezeu. Sfinţii în Hristos îşi încep rugăciunea, dar calitatea ei de a fi după voia lui Dumnezeu este dată doar de prezenţa şi medierea Duhului.

Întrebarea dificilă: dacă mijlocesc pentru cauza asta, sigur o rezolvă Dumnezeu?, pare să primească un răspuns biblic. Mijlocirea are loc de obicei în situaţiile critice, şi mulţi cad în capcana de a nu mai cere opinia Duhului despre voia lui Dumnezeu cu privire la o cauză anume, îşi pierd vocea strigând la Dumnezeu, şi dacă voia lui Dumnezeu este alta decât cele cerute, Dumnezeu este negat. Sunt, de asemenea persoane care insistă repetat la Dumnezeu şi aşteaptă să vadă voia lui Dumnezeu după modul cum a acţionat: „Dacă mă ascultă înseamnă că a fost voia lui Dumnezeu, dacă nu, n-a fost voia Lui”.

Din versetul 26 vedem că rugăciunile sunt făcute după voia lui Dumnezeu când sunt dirijate de Duhul Sfânt. Duhul mediază cu suspine inexplicabile pentru a ne ruga corect, adică după voia lui Dumnezeu.

Modul cum mijloceşte Duhul Sfânt râmâne un model pentru toţi credincioşii. Acesta este după voia lui Dumnezeu.pentrucã El mijloceºte pentru sfin i dupã voia lui Dumnezeu.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: