O Biserică mai apropiată omului modern

P5070008Este izbitoare diferenţa dintre atmosfera cotidiană şi laică a omului modern şi cea din biserică, atmosferă care este plictisitoare, monotonă şi nerelevantă pentru omul modern de azi. Această realitate este văzută des, în special, în Biserica Ortodoxă care a conservat de-a lungul timpului obiceiuri şi practici care, se pare, se confruntă cu valorile moderne a omului de azi.

Se vor împăca vreodată valorile Bisericii cu cele moderne?

Recent, Patriarhul Chiril a fost întrebat cu privire la problema decalajului dintre practicantii religiosi si numarul celor botezati ortodox în Rusia; patriarhul a declarat: “Conform diferitelor studii, între 60 si 80% dintre rusi sustin ca sunt ortodocsi. Cu toate acestea, nu sunt mai mult de 10 – 12 procente care duc o viata ecleziala, participând în mod regulat la Sfânta Liturghie, Împartasanie si Spovedanie. Pentru ceilalti, Ortodoxia este un fel de identitate culturala. Nu cred ca acesta este un lucru rau în sine, dar nu este suficient sa primim Ortodoxia ca pe o traditie culturala, ci trebuie sa întelegem si sa ne asumam fundamentele sale spirituale si etice. În plus, fata de motivele subiective care îl împiedica pe om sa ramâna departe de Biserica, exista, de asemenea, unele aspecte ale vietii bisericesti care au nevoie de mare atentie si, poate, chiar de transformare… Toate aceste modificari ar trebui sa arate o Biserica mai deschisa, mai aproape de omul modern”, a mai spus Patriarhul Chiril.

Se observă că un motiv evident care împiedică omul să meargă regulat şi des la Biserică este setul de valori tradiţionale la o slujbă care produc uneori repulsie omului modern. Religia sau credinţa este privită ca pe o tradiţie culturală şi nimic mai mult în cazul unora, deoarece valorile Bisericii care par învechite nu prezintă interes pentru oameni.  Credinţa creştină nu mai e un mod de a fi, ci o realitate culturală şi acest lucru se datorează în parte şi formelor vechi sau învechite din cadrul unei slujbe, care nu-l interesează pe om.

Un lucru vechi nu este neapărat învechit pentru o generaţie ulterioară. Dacă un lucru vechi este pus într-o formă noua, conformă cu specificul contemporan, acel lucru, idee, teorie, etc., va funcţiona şi nu va fi învechită. De aceea, singura şansă ca valorile Bisericii să nu pară pentru omul modern învechite şi irelevante este ca aceste valori să fie redate omului modern prin forme moderne, relevante, atractive. Este Biserica deschisă la aşa ceva?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: