Despre omniscienţa lui Dumnezeu


Religia creştină este distinctă prin faptul că afirmă că Dumnezeu poate fi cunoscut ca un Dumnezeu personal numai în revelaţia de Sine din Scripturi. Biblia nu este scrisă pentru a dovedi că Dumnezeu există, ci pentru a-L revela în activităţile Sale. Acesta este motivul pentru care revelaţia lui Dumnezeu în Biblie este, prin însăşi natura sa, progresivă şi atinge plinătatea în Isus Cristos, Fiul Lui.

Cunoaterea noastră despre Dumnezeu este cu totul diferită de cunoaşterea pe care o manifestă Dumnezeu faţă de noi şi faţă de tot Universul, deoarece cunoaşterea noastră este parţială, insuficientă şi lipsită de claritate faţă de Dumnezeul Infinit şi Etern, pe când cunoaşterea lui Dumnezeu este una totală şi transparentă faţă de cel mai mic amănunt şi fiinţă de pe pământ. Tehnologia modernă a zilelor noastre a făcut posibilă cunoaşterea multor lucruri, care în generaţiiile trecute nu sunt măcar amintite, nu aduse în existenţă, dar toate acestea nu pot nici pe departe să se asemene cunoştinţei totale pe care o are Dumnezeu.

Definiţia omniscienţei lui Dumnezeu din perspectiva unor teologi

Cunoaşterea lui Dumnezeu este în mod unic desăvârşită sau perfectă. Termenul teologic cel mai potrivit, care desemnează această realitate este omniştiinţa sau omniscienţa. Omniscienţa lui Dumnezeu nu presupune doar cunoaşterea Lui despre noi, ci şi cunoaşterea naturii, a trecutului, a prezentului şi a viitorului. Această cunoaştere este cea pe care Dumnezeu a avut-o întotdeauna şi pe care o va avea întotdeauna. Raportat la limitele noasrte de gândire şi îmaginaţie, ea include tot ce ne-am putea imagina şi ceea ce depăşeşte imaginaţia şi gândirea noastră.

Charles C. Ryrie defineşte omnisicenţa lui Dumnezeu ca însemnând faptul ca Dumnezeu cunoaşte totul, atât cele reale, cât şi cele posibile, fără efort, şi într-o egală măăsură. Dunmezeu Îşi cunoaşte toate lucrările de la început (F.A. 15:18). Domnul Isus Şi-a arătat omniscienţa atunci când a anticipat ac se va întâmpla cu Tirul şi Sidonul (Mt. 11:21).

A .W. Tozer scrie într-un mod remarcabil despre omniscienţa lui Dumnezeu astfel:

Dumnezeu cunoaşte instantaneu şi fără efort orice lucru şi toate lucrurile, orice minte şi toate minţile, orice spirit şi toate spiritele, orice fiinţă şi toate fiinţele, orice lege şi toate legile, toate cauzele, toate gândurile, toate misterele, toate enigmele, orice sentiment, toate dorinţele, orice secret nerostit, toate stăpânirile, toate lucrurile vizibile şi invizibile din cer şi de pe pământ, mişcarea, spaţiul, timpul, viaţa, moartea, binele, răul, cerul şi iadul.

Deoarece Dumnezeu cunoaşte totul în mod perfect, gradul de cunoaştere este acelaşi cu privire la toate lucrurile. El nu descoperă nimic, nu este niciodată surprins sau uimit. El nu se miră niciodată de nimic, şi nu cere informaţii sau pune întrebări (decât atunci când îi face pe oameni să-şi iasă din rezervă spre propriul lor bine).

Wayne Grudem, vorbind despre atributele intelectuale ale lui Dumnezeu, defineşte omniscienţa lui Dumnezeu astfel: „Dumnezeu se cunoaşte pe Sine în mod complet, şi toate lucrurile actuale şi posibile îi sunt cunoscute într-un act simplu şi etern”. Faptul că Dumnezeu se cunoaşte pe Sine în  mod complet, trebuie să ne uimească deoarece fiinţa lui Dumnezeu este infinită şi nelimitată. Dacă fiinţa Lui este nelimitată şi Se cunoaşte în mod complet şi deplin, atunci atributul omniscienţei lui Dumnezeu ar trebui să fie logic pentru raţiunea noastră. Dar modul cum cunoaşte Dumnezeu totul va rămâne pentru noi un mister. Numai El, care este infinit poate să se cunoască pe Sine în fiecare detaliu. Apostolul Pavel afirmă acest lucru în 1 Corinteni 2:10-11când spune:  Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adînci ale lui Dumnezeu. în adevăr, cine dintre oameni cunoaşte lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el? Tot aşa: nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu afară de Duhul lui Dumnezeu.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: