Senzaţii, percepţii şi realitate

perception

Realitatea ca fapt obiectiv a devenit pentru minţile oamenilor postmodernismului un adevăr din ce în ce mai vag şi mai ciudat. Se afirmă că dacă adevărul există, nu se află la nivel obiectiv, valabil pentru toţi oamenii, ci se află la nivel subiectiv. Adică, un lucru este adevărat şi există pentru că eu cred asta şi percepţia mea despre acel lucru confirmă realitatea şi veridicitatea acelui lucru. Concepţia tradiţională despre adevăr era aceasta: pentru că un lucru este adevărat, eu cred în el, dar astăzi ideologia oamenilor postmoderni afirmă reversul: pentru că accept un lucru şi cred în el, este adevărat. Astfel adevărul poate fi orice pentru oricine. De aici rezultă şi aşa-zisele discursurile academice care trebuie să resprecte cu multă stricteţe opinia celuilalt, pentru că ea este adevărată pentru el. Acest mod de „discuţii academice civilizate” şi-a făcut prezenţa în lumea teologiei de mult timp, nu este o noutate acest lucru

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este faptul că simţurile sunt considerate a fi incapabile să admită ca fiind adevărate anumite realităţi care le depăşesc. Cum pot eu prin simţuri să declar existenţa lui Dumnezeu? Sau, este reală senzaţia experimentată în cadrul unei experienţe religioase? Psihologia de azi înclină să califice experienţele religioase experimentate de oameni ai lui Dumnezeu ca fiind halucinaţii sau iluzii. Acest lucru se întâmplă pentru că astfel de fenomene sunt pur subiective şi nu pot fi explicate (sunt supranaturale).

Încrederea în senzaţii si în percepţii se diminuează treptat mai ales că acestea pot fi înşelătoare. Senzaţia este cunoasterea unui obiect sau a unui fenomen în momentul în care acesta acţionează asupra simţurilor. Percepţia este procesul psihic prin care se dă sens unor infomraţii dobândite nemijlocit pe calea simţurilor. Din definiţiile redate mai sus se observă că senzaţiile sau percepţiile se raportează la lumea simţurilor. Acum se ridică întrebarea: Cât de autentice sunt pencepţiile celor care au avut o revelaţie divină, o convertire prin semne miraculoase (exemplul Apostolului Pavel), şi cât de reală este percepţia celor care „simt” prezenţa Domnului la un timp de închinare? Pot oare senzaţiile noastre despre Dumnezeu, dobândite prin simţuri, să să fie autentice? Acestea şi încă o căruţă de alte întrebări sunt ridicate de către gânditori contemporani, întrebări prin care încearcă să închidă gura celor care afirmă veridicitatea Bibliei şi autoritatea ei.

(Eu consider că este greşit când afirmi că „ai simţit prezenţa Domnului”, sau dacă afirmi asta trebuie să o percepi ca pe o metaforă. Simti când atingi un obiect, când te doare ceva, etc. Simţurile se raportează la lumea materială, nu la cea spirituală. Ca să „simtim” lumea spirituală trebuie să avem un alt simţ, cel al credinţei, probabil, prin care putem percepe lumea spirituală. Prezenţa Domnului nu este doar un pur simţământ, o senzaţie care pentru cineva e valabilă şi pentru altul nu, ci este o coborâre şi o manifestare a lui Dumnezeu într-un credincios, ea fiind percepută de credincios la nivel experimental.)

Este posibil să fim înşelaţi cu privire la percepţiile pe care la avem despre realităţile spirituale? Se poate ca realitatea spirituală să „existe”, iar percepţia mea care este una umbrită şi limitată, subiectivă, să cuprindă o parte din acea realitate spirituală, sau altceva din cauza interpretării greşite a acelei realităţi? Diversitatea religiilor arată foarte clar că „realitatea ultimă” este interpretată diferit, în funcţie de percepţia fiecăruia despre acea realitate, ajungându-se la o infinitate de dumnezei. Creştinismul, de asemenea, este divizat datorită percepţiilor diferite despre Acelaşi Dumnezeu. Cum poate cineva să perceapă corect, să interpreteze corect şi să ajungă în mod sigur la realitate? Răspunsul „habar n-am” nu ajută la nimic, de aceea trebuie căutate răspunsuri corecte şi veritabile. Dacă cunoştinţa despre un lucru e limitată, e logic să percepi greşit, să interpretezi greşit şi să ajungi în „valea umbrei morţii”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: