Predicatorii şi ipocrizia

preacher-460x360Un lucru care mă tot deranjează de mai mult timp este faptul că cea mai mare ispită si cel mai mare păcat care-l urmăreşte pe un predicator este, pe lângă mândrie, ipocrizia. Te afli la amvon, cu schiţa în faţă, şi o să predici despre „vorbirea de rău”, de exemplu. E greu să predici jumătate de oră pentru că depui o mare energie intelectuală şi emoţională, dar cel mai greu şi mai dureros lucru este că viaţa noastră pragmatică creştină corespunde puţin cu mesajul pe care l-am adus. Te cobori de la amvon, mergi acasă, şi când e vorba să-ţi evaluezi „fraţii”, cu sau fără voie, parcă îţi sfidezi singur mesajul care l-ai adus cândva.

Mă întreb cu o seriozitate maximă: Este vreun predicator în lumea asta care să nu fie ipocrit? Pare jignitoare întrebarea, dar dacă orice om al lui Dumnezeu care predică constant Cuvântul, îşi evaluează sincer şi de fiecare dată situaţia vieţii sale comparând ceea ce a predicat şi ceea ce a trăit sau trăieşte, observă nişte lacune izbitoare în viaţa lui practică. Poate sunt oameni care se uită la predicile lor, şi tot ceea ce găsesc în predică la nivelul cuvintelor, găsesc şi în viaţa lor la nivelul trăirii, dar aceştia ori sunt în cer, pentru că sunt prea sfinţi, ori …

Un predicator autentic nu este acela care are un dar oratoric extraordinar, care îi face pe oameni să plângă, sau care manipulează mase imense de oameni să adere la o idee, ci un predicator autentic este acela care nu poate spune mai mult decât a făcut. Cel care-şi permite să afirme lucruri pe care el nu practică, trebuie să spunem în modul cel mai desluşit, este un predicator ipocrit. Când se pune câte unul să vorbească despre „dreptate”, se zguguie clădirea unei biserici, şi când acestui „unul” îi urmăreşti viaţa dreaptă îţi vine să crezi că atunci când a predicat a fost pocăit, dar acum s-a lăsat. Văd discrepanţa aceasta dintre vorbele biblice de la amvon şi viaţa nebiblică cotidiană şi în viaţa mea uneori, iar aceasta nu este ipocrizie? Şi ipocrizia nu este un păcat? Iar când predici, aduci slavă lui Dumnezeu pentru că vesteşti Cuvântul Său minunat, sau însăşi predica cea foarte bună şi plină de har, constituie un păcat, pentru că spui ceea ce nu faci? Situaţia devine complicată şi poate fi rezolvată într-un mod ironic şi uşuratic în felul următor: Doamne ajută-mă să împlinesc şi eu ceea ce ai vorbit oamenilor prin gura mea.

De obicei un predicator, când este la amvon pozează ca cel mai sfânt om din lume pentru că, este adevărat, vorbeşte biblic şi cu har. Dacă pui poza cu chipul acestui predicator în buzunar, şi în alte zile când îl vezi acasă, pe stradă sau altundeva, te uiţi la el, iei şi poza din buzunar, te uiţi la ea, şi… observi că ai de-a face cu doi oameni diferiţi. Unul sfânt, cel de la amvon care predică, şi unul „ca toţi oamenii”, aceasta din urmă fiind adevărata lui IDENTITATE. Mă întreb iarăşi, într-un mod şi mai  serios: Oare există vreun predicator pe tot pământul care să nu fie ipocrit, pentru că a nu fi ipocrit înseamnă să faci absolut tot ceea ce înveţi pe altul. Aici este greutatea slujirii şi a predicării, nu pregătirea predicilor sau studierea la o facultate de teologie.

Când eşti sincer, observi situaţia şi începi să tremuri când o vezi. Când nu eşti sincer, observi situaţia şi te bucuri în continuare că interesele, făcute pe seama unor lucruri sfinte cum este slujirea, merg în creştere şi din ce în ce mai bine. Sinceritatea duce la admiterea ipocriziei şi de aici poţi scăpa prin două moduri şi anume: prin abandonarea predicării sau trăirea unei vieţii care să fie în conformitatea absolută cu ceea ce spui când predici. Nu am auzit niciodată în istoria omenirii că cineva s-a lăsat de predicare pentru că nu împlineşte ceea ce spune la amvon. Rar sau deloc auzi că cineva împlineşte tot ceea ce spune în predicile sale, adică auzi de un PREDICATOR.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: