Tinerii şi muzica astăzi

2924725833_deb2aa7e68

În ceea ce urmează voi vorbi, destul de superficial pentru că un studiu aprofundat necesită mult mai mult spaţiu şi conţinut, despre muzica laică şi influenţa ei pe care o are asupra tineretului în perioada contemporană. Este clar că astăzi îndustria muzicală a luat proporţii uriase, fiind dezvoltat orice tip de muzică, de la cea clasică până la hard rock. Oriunde te afli, la şcoală, pe autobuz, în maşină, etc.,  intri în contact cu muzica laică şi din această cauză este imposibil să nu vezi că ea contribuie într-un mod dramatic la formarea societăţii (tinere).

Muzica şi influenţa ei este un lucru foarte cunoscut încă din antichitate, bineînţeles că nu în măsura în care este cunoscută astăzi. Puterea muzicii a fost binecunoscuta de stramosii nostri. Vechii spartani, de exemplu, în timpul bataliilor erau însotiti de cântareti. Cu muzica pe cere o ascultau îsi întareau spiritul si luptau cu mai multa putere. La fel faceau si egiptenii.

Filozoful antic Platon credea ca fiecare schimbare a tonurilor muzicale are influenta directa asupra spiritului si a moralei. Aristotel credea atât de mult în puterea muzicii, încât era de parere ca toata muzica tinerilor trebuie controlata de legile statului. Să nu mai vorbim despre Lenin, conducatorul revolutiei comuniste, care a spus că un mod rapid de a distruge o societate este prin intermediul muzicii ei.

Stilul de muzică nu este ceva rău sau bun în sine, ci muzica, piesa, are o conotaţie pozitivă când e folosită bine, mai concret să fie pentru Dumnezeu,  şi este rea când nu e folosită cum trebuie, adică atunci când e folosită în slujba necuratului. Pentru termenul românesc “muzică” avem în greceşte substantivul  sumfonia,  de unde apare şi termenul românesc de simfonie. În epoca lui Platon muzica insemna armonie sau accord al sunetelor (cf. Liddel-Scott Lexicon). Ea nu este în sine ceva rău, ci poate deveni un instrument pentru rău. Acest lucru a reuşit să-l facă Diavolul în secolul XX şi XXI. În mediul laic, când vorbeşti despre muzică, vorbeşti implicit despre imoralitate, senzualitate, viaţă fără Dumnezeu ajungându-se până la satanism.

Lucrul îngrijorător e că toată muzica care-L elimină pe Dumnezeu este ascultată de creştini, păi România e o ţară creştină, nu? Şi se mai plâng românii de eşecul Elenei Gheorghe la finala Eurovizionului 2009.  Videoclipul “The Balkan Girls” emană o mare doză de senzualitate prin dansul şi ţinuta interpretului. Un creştin român adevărat ar trebui în modul cel mai categoric să elimine din programul vieţii sale astfel de videoclipuri, dar ce păcat, se întâmplă tocmai reversul: toţi, cu excepţia celor care nu mai simt nimic, se holbează la acest videoclip şi se minunează de faptul că România se îmbogăţeşte la nivel muzical cu artişti noi.

Muzica laică din ziua de azi, a reuşit să corupă moralitatea tineretului într-un mod iremediabil. Tinerii sunt crescuţi de mici copii într-un mediu unde mesajele josnice ale pieselor sunt auzite la radio şi oriunde altundeva. Sunt melodii unde mesajul este „despre iubire”. Orice retardat îşi dă seama că o astfel de iubire nu e cea promovată de Biblie şi de Biserică ci este vorba de aşazisa  iubire extraconjugală. Mai sunt şi piese despre căsătorie, dar astea sunt auzite la nunţi, fenomen cam străin pentru tânărul de azi. Sunt melodii ale căror mesaj promovează folosirea drogurilor, alcoolului, tutunului şi acestea au impact pentru societate cu atât mai mult, cu cât interpreţii pieselor practică lucrurile acestea din plin, iar fanii lor nu degeaba sunt fani. De exemplu, să ne uităm la câteva experienţe nefericite trăite de liderii muzicii rock: la 17 septembrie 1970 moare poate cel mai mare chitarist al rockului, Jimmy Hendrix – geniu si maniac, dependent de droguri in scurta sa viata (28 ani). In acelasi an, la 4 octombrie 1970 tulburatoarea Janis Joplin moare, cu zeci de intepaturi in brat – de la heroina. Pe 3 iulie 1971 Jim Morrison – simbolul revoltei adolescentine, liderul grupului The Doors este descoperit in cadă mort se pare ca tot din cauza drogurilor si a alcoolului. In martie 1969, el fusese acuzat de “comportament imoral, lasciv pe scena; se pare ca era beat”. In 1975, Gary Thain (ex-bassist al veteranei trupe progresive Uriah Heep) dupa lungi probleme cu excesul de alcool moare din cauza unei supradoze”. Acestea sunt doar câteva exemple.

Societatea modernă tânără este hrănită zi şi noapte cu muzică ce promovează prin ansamblul ei de păcate o viaţă departe de  Dumnezeu sau împotriva lui Dumnezeu. Se pare că Biserica nu mai are nici un cuvânt, pentru că tinerii spun: dacă statul ne dă voie, chiar ne asigură aşa ceva, de ce să renunţăm la ele. Prin muzică Diavolul a dat o lovitură cutremurătoare societăţii tinere de astăzi, reuşind prin ea să corupă atâtea minţi şi vieţi încât nu şti ce să zici. Pentru tânărul de azi muzica laică a devenit un necesar pentru ca din izvorul ei îşi menţină numărul de păcate. Păcatul astăzi a devenit necesitate, iar dacă în muzică e promovat păcatul, ea devine o necesitate. Păcatul ca necesitate se numeşte viciu, iar acesta este dumnezeul societăţii noastre. Omul nu mai poate face nimic; sunt câţiva preoţi, păstori sau alţii care observă situaţia, se uită în sus şi desnădăjduiţi se întreabă: Oare Dumneezu mai poate face ceva…?

Anunțuri

5 răspunsuri

  1. Vasile cred ca de noi tine schimbarea. Si asta vine prin oferirea a altceva. Adica a muzicii crestine. Chiar tu intrebai despre o anumita trupa crestina daca o gasesti si pe piata. Problema artistilor crestini e ca isi vand „marfa” doar in Biserica. Ar trebui sa invadeze piata muzicala romaneasca. Gandeste-te ca altul ar fi impactul daca ar exista un post de televiziune crestin care sa promoveze muzica crestina. Un fel de Mtv, dar pentru crestini. Si cum ar fi daca unul din rafturile cu cd-uri de la Diverta ar fi plin doar cu muzica crestina contemporana. Problema e la noi k ne-am ascuns doar intre zidurile bisericii si ne multumim sa vindem 40-50 de cd-uri la finalul serii de evanghelizare. Asta trebuie sa facem noi sa scoatem marfa dintre ziduri si sa aratam celor de afara ce-am ascuns atata timp intre ziduri.

    • Aşa e Tomiţă. Biserica îşî ţine marfa muzicală în interior, dar e disponibilă şi pentru cel din afara bisericii. O poţi comanda pe internet , etc. Problema e că tânărul de azi, fiind infectat cu virusul senzualităţii pe care o are muzica laică, nu mai e interesat de muzica creştină, nu-l mai satisface.

  2. Vasile uita-te la muzica laica ca o gasesti peste tot si pe toate gardurile. Ei prea putin isi vand marfa pe net dar ti-o pun la intrare in supermarket unde te izbesti de ea. Ti-o pun la toate radiourile si toate posturile tv. Muzica religioasa o gasesti insa doar pe youtube si pe sait-urile studiourilor unde ei inregistreaza. Ar trebui sa iasa din anonimat si sa invadeze toata piata.

  3. xUVY4q cympgfqdyehq, [url=http://ohymlpksmefa.com/]ohymlpksmefa[/url], [link=http://beverxhjxoje.com/]beverxhjxoje[/link], http://swannaylityx.com/

  4. mBVJye ekswpguntcea, [url=http://jfurqyzpbqzk.com/]jfurqyzpbqzk[/url], [link=http://jhbfuvqbwimk.com/]jhbfuvqbwimk[/link], http://nfsefoundyxe.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: