Manipulare vs. libertate

it_Manipulare_inflazione_interessiAstăzi este la modă pentru orice persoană care vrea să obţină ceva să apeleze la manipulare. Dacă am deschide puţin ochii, am vedea că societatea funcţionează foarte mult pe manipulare. În psihologie găsim diverse tehnici de manipulare, şi voi enunţa câteva dintre ele pentru a le evalua după aceea. Psihologul Bruno Medicina, redă câteva tehnici de manipulare si anume:

1.      Legea Contrastului. Aceasta lege spune ca două lucruri diferite par şi mai diferite atunci când sunt puse alâturi sau, altfel spus, un lucru poate capăta dimensiuni diferite in functie de contextul in care este plasat.

2.      Legea Reciprocitatii – daca cineva ne dă ceva ce ni se pare valoros, simtim dorinta sa dam ceva in schimb.

3.      Legea Coerenţei spune ca atunci cand cineva ia o pozitie, verbal sau in scris, in legatura cu ceva, o sa tinda apoi sa apere acea pozitie si se va comporta in consecinta, indiferent daca pozitia lui are sens si, deseori, in ciuda evidentei contrariului. 

4.      Legea  Dovezii Sociale ne spune ca unul dintre mijloacele pe care le folosim pentru a hotarâ ce este corect consta in a urmari ceea ce ceilalti considera ca este corect.

5.       Legea Supunerii fata de autoritati – necesitatea supunerii unui ordin venit „de sus”.

6.      Legea Simpatiei spune ca vom accepta mult mai usor o cerere daca ea este facuta de un prieten sau de o persoana pe care o cunoastem si o stimam.

7.      Legea Insuficienţei spune ca dorinta noastra de a avea un anumit produs creste foarte mult daca produsul respectiv ne este prezentat ca fiind in cantitate limitata sau greu de obtinut. (cf. http://www.seductierapida.ro)

Aceste tehnici constituie astăzi metoda principală prin care o anumită categorie socială operează asupra alteia. Raporturile sociale, care sunt bazate pe interese, au ca punct de pornire obţinerea a ceea ce un om doreşte de la altul. Succesul sau insuccesul orcărui individ sau comunităţi depinde de psihologia pe care o aplică. Lucrul acesta se vede foarte bine în politică, televiziune, reclame, etc. Ceea ce este interesant e că prin tehnicile manipulatorii omul este convins mai mult inconştient decât conştient. Legile enumerate mai sus sunt realităţi, folosite din plin de către oameni pentru avantajul propriu.

Dacă ar fi să regreţi ceva azi, acest ceva este omul care şi-a pierdut independenţa în gândire, el fiind produsul actelor de manipulare ale unei anumite categorii de oameni „mai favorizaţi”. Sub regimul comunist erai obligat să gândeşti într-un fel, că dacă nu ţi-o luai rău pe cocoaşă, dar astăzi sub pretextul dreptul personal, omul trăieşte o tragedie mai mare. El este convins(obligat) înconştient, prin manipulare. Obţinerea popularităţii, atenţiei mulţimii, etc., prin metode psihologice „neştiute” de către omul de rând, conduce societatea spre sclavie nu spre democraţie. 

A convinge pe cineva, subtil, fără ca cel convins să-şi dea seama îi este foarte familiar Diavolului. Aşa a convins lumea sa-l urmeze, şi ce credeţi, recunoaşte cineva că-i al Diavolului? Creştinul de azi, dacă mai există, trebuie să trăiască în societate, păstrându-şi identitatea în Hristos. Mass-media, muzica, etc., au rolul de a convinge omul, prin mijloace de influenţare psihică, să-şi construiască o viaţă păcătoasă şi lipistă de moralitate. Nimeni niciodată nu spune că ar vrea să facă aşa ceva, ci pur şi simplu acţionează şi în mod subtil oamenii, pentru că mănâncă ce li se dă, devin produsul intenţiei deţinătorilor mass-media, muzicii, etc. De aceea, a avea contact nonstop cu lumea şi a nu te lăsa convins şi schimbat de lume, este un fenomen din ce în ce mai rar.

Anunțuri

Un răspuns

  1. Libertatea are … soarta ei: sa aiba parte de dusmani pentru a se face pretuita. Cred ca manipularea este o constanta de-a lungul istoriei scrise. Ce se invata la cursurile de retorica, in antichitate? Salutari!
    http://calindiaconu.wordpress.com/2009/12/03/ce-influenteaza-votul-nostru/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: