Mânia lui Dumnezeu

2379941399_2568c90ccfMânia Domnului este foarte mult menţionată în Biblie (de ex. Num. 11:10; 16:46; Deut. 29:19; Is. 30:27 ; Ier. 30:24; Ps 7:11; Ps. 5:5 etc.) Acest concept de mânie a lui Dumnezeu este evitat de către mulţi predicatori şi teologi, pentru că mediul postmodern de astăzi se simte prea indignat de auzirea acestei sintagme.

Mânie (gr. orge) înseamnă: – 1. impuls natural a naturii temperamentului, dispoziţie; 2. Pasiune, mânie, reactie divină împotriva răului, prin aducerea pedepsei şi judecăţii, în prezent sau în viitor (Friberg Lexicon)

Nu este mânia ceva rău în sine? Dacă şi Dumnezeu se mânie, este clar că nu este, ar fi un răspuns. Atunci de ce este prezentată în Biblie mânia ca ceva rău, impuls sub presiunea căruia sunt făcute o sumedenie de păcate (cf. Iac. 1:20 „căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu”). Teologii Răsăriteni încearcă să rezolve această tensiune afirmând că există trei trepte ale mâniei sau trei feluri: pe scurt, în concepţia răsăriteană, mânia este înţeleasă astfel:

  1. Mânia HOLOS – când omul se mânie repede si tot repede îi trece; este mânia fără păcat cf. Ef.4:26; de asemenea, aceasta mânie este şi dumnezeiască, caci din fire este sadită in sufletul omului, să se mânie asupra păcatului .
  2. Mânia CATOS, asociată cu pizma – mânie care se instalează în inima omului pe un termen mai lung, o zi, săptămână (să n-apună soarele peste mânia voastră), caracterizată prin lipsă de iertare.
  3. Mânia ZACOS, asociată cu zavistia – mânie care poate dura toată viaţa, disponibilitatea de a ierta nefiind posibilă nici la moarte. Sfântul Vasile cel Mare spune foarte direct şi popular:  Zavistia este mai rea decat dracul; Sfantul Ioan Gura de Aur afirmă, de asemenea, că ea este mai rea decat toate.

În primul caz, mânia nu este considerată păcătoasă, pentru că, dacă apare ca urmare a unei situaţii critice, trece imediat şi nu permite păcatelor să se manifeste atunci. Cel de-al doilea sau al treilea stadiu al mâniei este dezastros pentru că aduce daune relaţiilor, vieţilor, etc. Ne întrebăm, in calitate de credincioşi evanghelici dacă acest tablou al mâniei, prezentat în trei ipostaze de către răsăriteni, este susţinut biblic.

Din punct de vedere biblic este limpede că mânia nu este păcătoasă de fiecare dată: Ef. 4:26 lit. „Fiţi mânioşi (imperativ prezent pasiv) şi nu păcătuiţi”. Partea a doua a versetului şi mai ales v. 27, arată că mânia devine păcătoasă sau rea când e de durată, caracterizată probabil de neiertare şi alte păcate (de ex. în mânia lor, au ucis oameni – Gen. 49:6), sau când Diavolul o ia ca unealtă sau ca loc, prin care şi în care să acţioneze (Să nu daţi prilej Diavolului). În Prov. 24:19 este interzisă mânia care e asociată cu pizma.  Se poate observa că structurarea în trei trepte a conceptului de mânie în teologia răsăriteană nu contravine Bibliei, ci din contră sistematizarea ei contribuie la o înţelegere mai bună.

Mânia omului este asociată uneori cu supărarea Ps. 37:8, răcnetul unui leu – Pr. 19:12, hulă – Is. 8:21, schimbarea feţei – Dan. 3:19, etc. Gravitatea mâniei este dovedită când ea devine instrumentul prin care au loc acţiunile rele şi păcătoase. Mânia omului poate fi comparată cu alcoolul, sub influenţa căruia se comit atâtea mişelii. Când mânia este impulsul prin intermediul căruia se infăptuiesc păcate, atunci ea este păcătoasă. Conform celor văzute mai sus, putem observa că mânia este acea dispoziţie care poate deveni păcătoasă când este însoţită de anumite păcate, iar când, în virtutea ei, au loc acte drepte, se poate vorbi de maturitate sau un înalt grad de spiritualitate, şi nu de un păcat (cf. Marcu 10:14).

În Biblie mânia Domnului este asociată uneori cu urgia, Num. 17:11, nimicire – Num. 25:11, pedeapsă – Ps. 6:1, ucidere – Ps 77:31, necaz – Ps. 77:49, răzbunare – Rom. 12:19, judecată – Apoc. 11:18, etc. Dumnezeu în mânia Sa nimiceşte, judecă, ucide, etc., iar acestea sunt acte justiţiare ca urmare a neascultării. Mânia lui Dumnezeu este provocată de infidelitate şi este locul unde se iau decizii punitive în vederea realizării dreptăţii. Deşi mânia Domnlui este asociată cu unele elemente rele (ucidere, nimicire, etc. ), ea nu poate fi păcătoasă sau rea pentru că slujeşte înfăptuirii dreptăţii.

Arthur W. Pink  (1886-1952), teolog evanghelic calvinist defineşte mânia lui Dumnezeu ca fiind perfecţiunea divină tot atât de mult precum este si credinciosia, puterea sau mila Sa. Sunt mai multe referinte in Scriptură cu privire  la supărarea, furia si mânia lui Dumnezeu decat la dragostea si blândeţea (sensibilitatea) Lui.

Mania lui Dumnezeu este ura Sa vesnica cu privire la tot ceea ce este nedreptate. Este iritarea si indignarea dreptatii divine in fata raului. Este sfintenia lui Dumnezeu starnita impotriva pacatului.

Pentru că mânia lui Dumnezeu nu este văzută astăzi într-un mod sesizabil, mulţi creştini ignoră acest atribut divin, considerându-l distinctiv pentru unele perioade vechi ale istoriei. Văzând acest comportament rebel al omului de azi faţă de Dumnezeu, Arthur W. Pink spune următoarele: „Când îmi dau seama cum abuzează cea mai mare parte a umanităţii de bunatatea lui Dumnezeu, nu pot decât sa fiu de acord cu cel care spune că Cel mai măreţ miracol din lumea aceasta este răbdarea lui Dumnezeu si mărinimia Lui faţă de o lume nerecunoscătoare. Cu cât este mai admirabilă rabdarea si mărinimia Lui acum, cu atât va fi mai inspăimântatoare si de nesuportat acea mânie care se ridică din bunătatatea Sa abuzata. Nimic nu este mai linistit decat marea, totuşi când este stârnita de furtună, nimic nu se manifestă mai violent decat ea. Nimic atât de dulce ca răbdarea si bunătatea lui Dumnezeu, si nimic atat de teribil ca mânia Sa atunci când se aprinde – William Gurnall”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: